Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskemål om dialog för fritidslivet i Hudiksvall

Det till hälften kommunägda Glysisvallen AB affärsidé är att driva en fritidsanläggning. Men bolaget vet inte vart de ska vända sig för att prata fritidsfrågor med Hudiksvalls kommun.

Annons

– Vi har ännu inte fått träffa den nya kultur- och fritidsnämnden, säger Stefan Skalman, som är vd för Glysisvallen AB.

Även idrottsföreningarna har saknat en samtalspartner för fritidsfrågor.

– Fotbollsklubbarna i Hudiksvall vill få vara med och ha synpunkter, men det finns ingen som vill ha en dialog med oss. Vi vet inte ens var inom Hudiksvalls kommun som vi blir mottagna, säger Gustav Åström, ungdomsutvecklingsansvarig inom Strands IF.

Fritidsfrågor, som den om konstgräs, har skickats till den parlamentariska hallgruppen. Även frågan om omklädningsrum vid Ullsätersplanerna har skickats dit. Daniel Pettersson (V) som leder gruppen anser inte att det är hallgruppens uppgift att hantera.

Läs mer: Fritidsnämnden som inte tillfrågades

Kultur- och fritidsnämnden bildades i januari med 15 politiska företroendevalda och ett kansli skulle ta hand om just den sortens frågor. Men vid senaste kommunstyrelsen avgjordes frågor som bidrag till snökanon i Hedebacken och avtal med Camp Igge, utan att kultur- och fritidsnämnden varit rådfrågade.

Läs mer: Facklig kritik mot konflikthantering

Det har framförts facklig kritik mot att kommunledningen inte gjort tillräckligt för att få den konflikttyngda kultur- och fritidsförvaltningen att fungera. Centern är nu kritisk till att det inte finns fungerande former för att hantera kultur- och fritidsfrågor inom Hudiksvalls kommun.

– Efter nio månader finns det inga undanflykter längre, säger Caroline Schmidt (C).

Det finns ett tjänstemannaförslag om hur nämnden kan förändra hur bidrag betalas ut efter samma normer till föreningar av olika karaktär, så som idrottsföreningar, pensionärsföreningar, handikappföreningar och kulturföreningar. Förslaget bygger på att kultur- och fritidsnämnden får större beslutsrätt än i dag.

Det är bra att det finns en övre ekonomisk gräns för när ärenden ska flyttas från nämnden till kommunstyrelsen tycker kommunalrådet Daniel Pettersson men han beklagar att föreningslivet saknar en samtalspartner.

– Det är därför vi har kultur- och fritidsnämnden, för att ha en part dit kultur och fritidsintressen kan vända sig. Det är ytterst otillfredsställande att det inte fungerar, säger kommunalrådet Daniel Petersson (V).

Mer läsning

Annons