Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle tände på stickorna och började bygga

/
  • Olle Lundgren har inte sparat på detaljerna när ha gjort sina modellhus.
  • Så här ser Olle Lundgrens hus ut i Skålsvedja, Bjuråker...
  • Det är här vid bordet i rummet, med utsikt över norra Dellen, som Olle Lundgren skapar sina tändsticksmodeller.
  • Den lilla tändsticksasken ger oss proportionerna av Olle Lundgrens modellhus.
  • Under hela februari finns fyra av Olle Lundgrens tändstickshus utställda till allmän beskådning i Bjuråkers bibliotek.
  • Skaparen själv, Olle Lundgren, kikar in i den modell som visar grannens hus hemma i byn Skålsvedja.

På äldre dar fick Olle Lundgren i Skålsvedja, Bjuråker, idé till en lite annorlunda hobby. Han tillverkar husmodeller och annat av tändstickor.

Annons

Förra årets julhelg var både kall och snörik. I Skålsvedja, Bjuråker satt Olle Lundgren och kände sig ensam. Hustrun hade gått bort sedan drygt ett år tillbaka. Snön och mörkret utanför knuten gjorde inte saken bättre. Det var då som tanken på att börja med en hobby dök upp.

– Jag grunnade både hit och dit, innan jag kom på det hela. Varför inte börja bygga något av tändstickor? säger Olle Lundgren. Sagt och gjort. Jag satte mej i bilen och åkte in till affären i Friggesund och köpte några stora askar med tändstickor. Sedan var det bara att sätta igång.

Olles första objekt var att med tändstickorna göra en modell av sitt eget hus. – Det tog nog 50–60 timmar innan det var klart, säger Olle. Jag gick efter fotografier. Men det tog först lite tid att ska bort svavlet från tändstickorna. Det gällde att ha belônn (läs tålamod), men det gick till slut.

Sedan började det ena ge det andra. Grannarna hemma i byn Skålsvedja fick se Olles tändstickshus, och snart hade han en rad beställningar. En av grannarna såg till att han fick kontakt med en hobbyaffär i Stockholm där tändstickor utan plån kunde köpas.

– Då blev det betydligt lättare, säger Olle Lundgren.

Han började sin tillverkning i källaren till sitt hus, men gav snart upp, för där var det för kallt. Sedan blev det köket innan han hittad sin perfekta plats i rummet framför ett fönster med en bedårande utsikt över norra Dellen.

Han har inte själv räknat stickorna i varje hus. Men uppskattningsvis handlar det om cirka 6 000 för ett ordinarie hus i en skala 1:50, där en centimeter på modellen motsvarar en halv meter i verkligheten.

Så här långt har det blivit åtta hus sedan den där kalla och snörika julhelgen för drygt ett år sedan. De flesta av hans verk är granngårdar, men det finns även modeller av hus som finns i Tå, Bjuråker och i Silja i Via.

Mer läsning

Annons