Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt Delsbomejeri får hyra lokaler –"Vi är inte bromsklossen"

Dellenbygdens mejeri får hyra lokaler, bara de visar upp ett lånelöfte. – Vi är jättepostivt inställda, säger Kjell Persson (S), ordförande i Forssågruppen.

Annons

Läs även: Steg framåt för lokalt mejeri

I helgen blev många upprörda på Facebook när Dellenbygdens mejeri lade ut ett inlägg och skrev att Forssågruppen sagt nej till att hyra ut en lokal på Stationsgatan i Delsbo.

Så trött på denna kommun! Va e de för stollar som tar dessa beslut?
Ursäkta uttrycket men hur fan tänker kommun?

Så reagerade till exempel två användare i tråden på Facebook.

Peter Jonaszon serverar Erik Löfstrand, Pelle Nyberg och Leif Björklund, när gruppen besökte ett gårdsmejeri i Borgholm på Öland.

Men beslutet som togs på Forssågruppens styrelsemöte var att Dellenbygdens mejeri får skriva hyresavtal, bara de kan visa upp ett lånelöfte först.

– Det är rent affärsmässigt. Vi tänker skriva hyresavtal. Men vi måste veta att de har de ekonomiska musklerna, säger Kjell Persson.

– Det här är positivt för bygden, om de kommer i gång med det här, säger han och för honom är det en gåta att det påstås att Forssågruppen sagt nej när det enligt honom är tvärt om. Forssågruppen har även reserverat lokalerna i ett halvår åt mejeriet.

Det är en bra lokal som passar våra syften väldigt bra, säger Peter Jonaszon.

Dellenbygdens mejeri hade från början tänkt dra i gång ett minimejeri och hade redan då löfte om att få hyra de aktuella lokalerna. Men snart insåg de att det kommer att behövas en större kapacitet.

– Vi har inte tid att vänta. Vi skulle egentligen varit i gång i maj, säger Peter Jonaszon, en av de som jobbar hårt med att starta det lokala mejeriet.

Peter Jonaszon har haft tankar på ett lokalt mejeri i 20 år.

Han förklarar att de upplever sig sitta fast i ett så kallat moment 22. De har ett lånelöfte, men deras bank vill veta att de först har en lokal. Och innan de får en lokal, vill Forssågruppen veta att de har lånelöfte.

Läs även: Mjölkbonde vill växa

Eftersom det handlar om en stor investering, vill Dellenbygdens mejeri också att Forssågruppen anpassar lokalerna och lägger kostnaden på hyran. För det är hyresgästen som får stå för eventuella ombyggnader.

Vi är inte bromsklossen, säger Kjell Persson.

Från Dellenbygdens mejeri uppfattade man att Forssågruppens styrelse inte tog beslut om det förslaget nu, utan sköt fram det till ett möte i juni.

– Det kändes som ett nej, säger Peter Jonaszon, som kan uppleva inlägget på Facebook som lite väl provokativt, men förklarar att det kom ur en frustration från de som jobbar intensivt och ideellt med projektet.

Läs även: De vill starta lokalt mejeri

Men enligt Kjell Persson har förslaget inte alls skjutits fram till senare. Det är i stället en ren förhandlingsfråga, som kan tas när parterna sätter sig ned för att skriva hyresavtalet. På styrelsemötet i juni handlar det sedan bara om att formellt klubba avtalet som parterna har kommit överens om.

– Vi har varit positiva hela vägen, säger Kjell Persson.

Nu ska parterna träffas på fredag.

Mer läsning

Annons