Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfödd flicka dog efter missat prov

En två veckor gammal flicka dog i somras på grund av ett utbrott av herpes.
Flickans farmor, som själv arbetar inom vården, har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

Flickan vårdades på barnkliniken i Hudiksvall och på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det flickans farmor kritiserar är att det inte i ett tidigt skede togs ett herpesprov – och inte senare heller. Obduktionen visade att herpes var dödsorsaken.

Efter egna efterforskningar drar farmodern slutsatsen att ett herpesprov är bland det första som ska göras när små barn visar de symtom som flickan hade.

Enligt anmälan lades flickans mamma in på sjukhus efter förlossning med en infektion och hög feber. Det upptäcktes att också flickan var slö, hade feber och inte ville äta. Behandling med antibiotika sattes in och farmodern konstaterar att tillståndet borde ha vänt efter max två dygn, men på det tredje dygnet var flickan ännu sämre.

Det fanns misstankar om en ämnesomsättningssjukdom och flickan skickades till Uppsala där hon behandlades i respirator. Inte heller på Akademiska sjukhuset tänkte man på att göra ett herpesprov, konstaterar farmodern.

Barnets mamma och pappa var ovetande om att de bar på herpessmittan. Senare prov har visat att mamman inte hade något aktivt utbrott av herpes under förlossningen.

Landstinget har inte gjort någon lex Maria-anmälan och barnkliniken har inte heller lämnat ärendet till chefsläkare Lars-Göran Holtby för bedömning om en lex Maria är aktuell.

Mer läsning

Annons