Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rapporter om varg i Forsa

Man bör ha stor respekt för vargar, anser länsstyrelsens experter.

Annons

De senaste dagarna har djur som kan vara varg synts till i Forsa, dels på måndagsmorgonen i närheten av handelsträdgården, dels i skymningen på tisdagen vid motionsslingan.

Läs mer: Två tidigare observationer av trolig varg i september

– Det går inte att säga säkert att det är varg. Jag har fått bilder där det går att se något som kan vara två ungdjur, men tyvärr är bilderna av för dålig kvalitet för att man ska se ordentligt. Först när snön kommer kan vi säkra spår och se om det finns revirmarkeringar, säger naturbevakare Kenneth Bergström.

När det gäller observationen vid motionsslingan, som gjordes av en person som var ute med sin hund, finns inga bildbevis. Djuret försvann in i skogen sedan hundägaren skrämt den.

Läs mer: Så skrämmer du bort vargen

En viss oro börjar sprida sig bland Forsaborna. Det är inte obefogat att ha stor respekt för vargar, förklarar Göran Vesslén, naturbevakare på länsstyrelsen.

– Vargen är ett stort rovdjur och det går inte att säga att de är ofarliga. De är individer och om det är en ungvarg har den kanske inte hunnit lära sig att människor är otäcka.

Behöver man vara rädd om man släpper ut barnen för att leka?

– En normal, frisk varg vill inte ha kontakt med människor utan söker sig bort från oss. Om de var aggressiva skulle det ske olyckor mellan varg och människor ofta. Det är mycket ovanligt, men det kan vara obehagligt att ha varg runt knutarna och de kan ta får och hundar, säger Göran Vesslén.

Läs mer: Vargen tog deras hund under svampturen

Helena Persson Ovcina på Berglocks Fårgård har satt upp rovdjursavvisande stängsel runt en av sina hagar. Där går ungefär hälften av de 115 lammen och betar, medan resten går i en annan hage. Två avelsbaggar och 85 tackor går i hagar på annat håll.

– Länsstyrelsen har ringt mig och varnat, och det är klart att jag känner oro för mina får. Jag har börjat vidta åtgärder, men det är omöjligt att få upp mer rovdjursavvisande stängsel före våren.

Nu återstår fyra veckor av betessäsongen.

– Jag har inte sett till någon varg, men om det skulle vara det så hoppas jag att det bara är en ensam vandrare som nöjer sig med rådjuren i skogen.

Läs mer: Vargen dödade hans får – två attacker på en vecka

Mer läsning

Annons