Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya platser för demenssjuka

Intagningsstopp på Frejagården, från 1 december.

Annons

Från 1 december är det intagningsstopp på två avdelningar på Frejagården i Friggesund. Anledningen är planer på att inrätta ett specielboende för personer med demenssjukdomar, och lokalerna ska anpassas till gruppens speciella behov.

Det är avdelningarna C och D som ska omvandlas till boende för demenssjuka, allt som allt 16 platser fördelat på åtta per avdelning. Behovet är stort, förklarar Pia Andersson, chef vid omsorgsförvaltningen i Hudiksvall.

– Vi har väldigt många demenssjuka på alla våra särskilda boenden, och de har i sin tur olika behov, beroende på vilka faser av sjukdomen de befinner sig i. Är man inne i en svår fas har man väldigt speciella behov, och vi ska försöka anpassa så mycket som möjligt så att det fyller olika behov, säger Pia Andersson.

Just nu finns inga planer på att inrätta särskilda avdelningar vid fler äldreboenden. Däremot har samtliga enheter blivit granskade ur funktionellt perspektiv, och man har försökt anpassa det som är möjligt, med enkla medel.

– Om vi kan göra sådana anpassningar är det till fördel för alla. Och det är något som vi tänker på, att vi vartefter ska kunna göra större anpassningar vid alla enheter, säger Pia Andersson.

När de nya avdelningarna i Friggesund så småningom öppnas, ska också kompetensen hos personalen vara stärkt för att möta de boendes behov, säger Pia Andersson. Men när det kan bli dags för inflyttning är ovisst. Landstinget äger fastigheten, och kommunen kan inte investera i fastigheter som den inte äger. Villkoren för ombyggnationen har man inte slagit fast än, och därmed finns inte heller någon tidplan.

Mer läsning

Annons