Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer för matavfallet

/

Inom fyra år kan det vara dags för insamling av matavfall i Hudiksvall. Många detaljer ska vara på plats innan det nya systemet kan köras igång, men det finns gott hopp om att matavfallet ska kunna tas tillvara för energiutvinning, samtidigt som sopberget minskar i motsvarande grad.

Annons

– Vi skulle kunna börja leverera matavfall i princip när som helst, men vi vill ha säkerställt att det finns något ställe att leverera till, där det används på rätt sätt, säger Pär Norberg, chef vid Ulvbergets avfallsstation i Hudiksvall.

Formerna för återvinning av matavfallet är alltså långtifrån klara. Först avvaktar kommunen hur det ska bli med återvinning av förpackningar och papper, en hantering som kan hamna hos kommunerna och bli en resurskrävande nyordning. Man avvaktar också utvecklingen i Sundsvall och Gävle, som båda har planer på att bygga anläggningar för utvinning av fordonsgas.

Inom två till fyra år är det dags att skriva på ett nytt avfallsavtal, och vid det laget kan tiden vara mogen för att skriva in de nya detaljerna, säger Pär Norberg.

– Då ska det förhoppningsvis gå att leverera åtminstone till Sundsvall. Jag har inte gjort någon beräkning på vad omställningen kan kosta, men man räknar generellt med att det blir en taxehöjning på runt 15 procent, säger Pär Norberg.

I många kommuner som infört sortering av matavfall, för någon typ av återvinning, har insamlingen fungerat mycket bra, säger Pär Norberg. På sina ställen har man som enskild rätt att stå utanför systemet, men då får man istället betala en avgift.

– Hos en del kan det finnas en viss ovilja mot att sortera, och man får det inte att fungera. Men det finns tvingande system också, säger Pär Norberg.

Hemkomposterare och flitiga återvinnare kan bli systemets förlorare. De kommuner som levererar matavfall för utvinning av fordonsgas vill ha så stora utleveranser som möjligt, och det är inte säkert att hemkomposterare kompenseras för att man själva tar hand om sina matrester.

– Det kan vara ett dilemma. Man komposterar och gör arbetet, men får ändå betala mera. Det är ju sådant som man måste diskutera, och det beror förstås på vad politikerna vill, säger Pär Norberg.

Mer läsning

Annons