Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya möten om Brickagruvan

/

Det ska hållas nytt samråd om gruvdrift i Bricka, Bjuråker.

Annons

Efter alla synpunkter som har kommit under förberedelserna för vanadinutvinning i Bjuråker, har gruvbolaget Svenska Vanadin AB återgått till den ursprungliga placeringen av sandmagasinet. Långmyrsjön är därmed borta ur farozonen, och magasinet ska enligt det senaste förslaget hamna på Långmyran, väster om Sumåsbäcken.

Årsproduktionen vid gruvan beräknas bli 1 000 000 ton malm per år, och gruvans livslängd uppskattas till 18 år. Om de angränsande fyndigheterna ger lovande svar, efter undersökningar, kan det handla om en driftperiod som är två till tre gånger längre.

Planerna har tagits emot med blandade känslor i Bjuråker och hela Hudiksvalls kommun. Bland de argument och farhågor som har kommit fram när den tänkta gruvdriften har diskuterats, har frågan om vatten haft en framskjuten position. Långmyrsjön och Sumåssjön ligger nära gruvberget, och faran för utplåning har legat tungt över Långmyrsjön.

Oöverskådliga faror för vattnet i Dellensjöarna, som förser stora delar av Hudiksvalls kommun med dricksvatten och för övrigt allt annat vatten, har oroat kommunmedborgarna, och det råder inte på något sätt enighet om vad man önskar för Bricka och gruvplanerna.

Nu har gruvbolaget alltså dragit tillbaka sandmagasinet från den mest kritiserade placeringen, och man bjuder in allmänheten till samråd 17 december. Överläggningarna med länsstyrelsen och kommunen dröjer till mitten av januari.

Mer läsning

Annons