Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya familjer ger begravningsproblem

Nya familjekonstellationer gör det allt svårare att komma överrens. När livet för någon i familjen tar slut märks problemen ofta tydligt. Ibland så tydligt att begravningsbyråer kan tvingas avsäga sig uppdraget.

Annons

– I nya familjekonstellationer där den som dör har två ex och flera barn är det inte konstigt egentligen att problem kan uppstå, säger Ullica Skytt-Dempwolf.

Under de tio år Ullica Skytt-Dempwolf arbetat på Fonus I Hudiksvall har konflikterna aldrig gått så långt att en begravning behövt ställas in, men däremot kan hon se flera fall där familjemedlemmarna har svårt att komma fram till lösningar. Det kan handla om allt från att komma överrens om hur kyrkan ska pyntas, vilken musik som ska spelas eller hur minnesstunden ska hållas. Men framförallt handlar det om hur begravningen ska gå till och var den ska hållas.

– Var och hur en person ska begravas är stora frågor. När den avlidne muntligt sagt att den vill spridas i havet en gång och gravsättas en annan gång eller inte sagt något alls, kan det ätt problem som är svåra att lösa.

Begravningsbyråerna försöker medla mellan alla inblandade så gott det går, men de har inget juridiskt ansvar och inte heller något ansvar för att lösa konflikterna. Uppstår en situation som byrån upplever som ohållbar, kopplas då istället en präst från Svenska kyrkan in. Skulle det inte fungera går ärendet vidare till Länsstyrelsen som i sin tur skickar vidare till Förvaltningsrätten som dessutom kan ta fallet ända upp till Kammarrätten.

Ullica Skytt-Dempwolf menar att det viktigaste är att anhöriga vet var och hur en begravning ska gå till. Hon ser att i takt med att de nya familjerna växer fram väljer också allt fler att skriva ner sina önskemål om hur begravningen ska gå till. Det i sin tur underlättar mycket för de anhöriga.

Mer läsning

Annons