Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya badmöjligheter för rörelsehindrade

/
  • Ankarmons badplats är nu anpassad för personer med funktionsnedsättning som vill bada.

Nu har badplatsen Ankarmon utrustats med ramp så att även personer med rullstol och rullatorer kan ta sig ett dopp.

Annons

Förra sommaren skrev vi om rörelsehindrade Niklas Elmesten som tvingades åka ända till Sundsvall för att bada. Många reagerade på hans berättelse och det har nu lett till att kommunens tillgänglighetssamordnare, tillsammans med några rullstolsburna personer, åkt runt för att se över var man kan skapa bättre anpassade badplatser. Valet föll på Ankarmon i Iggesund.

– Man kom fram till att det var bäst lämpat. Det är en insjö så vattnet är förhoppningsvis varmare än i havet. Dessutom är vattennivån är jämnare, säger Lars Svensson på tekniska förvaltningen.

Nu är rampen på plats och efter hand ska även badets utedass och omklädningsrum handikappanpassas.

Varför har kommunen inte gjort det här tidigare?

– Anpassningsarbetet har pågått i många år. Vi har alltid något projekt på gång med kantstenar och annat för att öka framkomligheten i innerstaden. Nu håller vi till exempel på att se över Hamngatan så att alla kan ta sig runt bland uteserveringarna.

Hur kom det sig att man tog tag i det just nu?

– Kanske påskyndades arbetet genom att de här frågorna har börjat diskuteras mer öppet och alldagligt.

En som är nöjd med satsningen är oppositionsrådet Jonas Holm (M). Han har själv en dotter med funktionsnedsättning och vill att Hudiksvalls kommun ska gå i bräschen när det kommer till handikappanpassning. Kanske leder det till att företag och föreningar följer deras exempel.

– I Hudiksvall ska alla få plats och ingen ska diskrimineras. Om vi ska vara kommunen med det stora hjärtat måste alla känna att de har en plats i samhället, säger han.

Mer läsning

Annons