Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stor fastighetsaffär i Hudiksvall: "Det är rätt tid för affär"

För 10,5 miljoner kronor har Rummelkullen Förvaltning AB köpt Emmanuelskyrkan men som helhet är affären betydligt större. Ytterligare tre hyresfastigheter ingår i köpet men för dem är priset inte offentligt.

Annons

– Vi har kommit överens om att hålla priset för oss själva, säger köparen, entreprenören Per Svedberg, Hudiksvall.

Läs mer: Kungsleden sålde Gallerian Fyren

Säljare är Jan Ahnfeldt som gick in i fastighetsbranschen på åttiotalet efter att familjens klädbutiker blev olönsamma. En av fastigheterna han köpte och senare byggde om är den karaktäristiska Emmanuelskyrkan på Storgatan, också kallad Metodistkyrkan eller Lilla Teatern.

Byggnaden är i Jugendstil och ritades av Frey Berglund, som ritat flera framträdande byggnader i Hudiksvall, däribland Automathuset. När teatern avvecklades var lokalerna svåra att hyra ut och Jan Ahnfeldt byggde om till lägenheter. Det blev en paradvåning och en nästan lika stor våning mot Storgatan och tre mindre lägenheter på baksidan.

Läs mer: Affärskvarter med centralt läge byter ägare

– Det ställdes höga krav på att bevara fasaden och huset målades grönt, eftersom det varit grönt. Men den ursprungliga färgen var egentligen gul, berättar Jan Ahnfeldt.

För 25 000 kronor köpte Metodistförsamlingen ett halvt kvarter som fick namnet Steinmetz 1 och församlingen byggde sin kyrka 1907. De var då tidigt ute med att ha elektriskt ljus installerat inomhus. Byggkostnaden blev 35 000 kronor.

Metodistförsamlingen hade som mest ett sextiotal medlemmar men tappade aktualitet och församlingen upplöstes 1969. Då såldes fastigheten till Hudiksvalls stad som i sin tur sålde det halva kvarteret vidare till privata ägare. I den del av kvarteret som ligger mot Hamngatan hade Arndts skeppsmäkleri sitt kontor under många år.

Byggnaden mot Hamngatan bestod av två torn på vardera sidan. Senare byggdes tornen ihop. Med Jan Ahnfelt som förvaltare har kvarteret byggts ihop längs Lastagegatan där de inretts som lägenheter.

Jan Ahnfeld är nu 67 år har sålt fastigheterna Nybyggaregatan 9 och 11, Djupegatan (O sole mio-huset) och en mindre fastighet vid Västra skola till Rummelkullen AB.

Läs mer: 50 lägenheter i nytt fastighetsköp

– Planen är att fortsätta driva bostäder, inget annat, säger Rummelkullens ägare Per Svedberg om sitt fastighetsförvärv.

Flera större fastighetsaffärer har skett i Hudiksvall den senaste tiden.

– Det är rätt tid för fastighetsaffärer med nuvarande ränteläge, säger Per Svedberg som just nu planerar för ett par byggprojekt på Varvet. En kontorsfastighet och en kombinerad hotell- och restaurangbyggnad med anläggningsplats för fritidsbåtar.

Mer läsning