Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny detaljplan legaliserar svartbyggen

/
  • Tekniska vill att fritidshusen i en del av området ska permanentas, men plan- och bygglovskontoret anser att det är olämpligt att upprätta en detaljplan för fritidsbebyggelse. Byggnadsnämnden ska ta ett beslut på tisdag.

Tekniska förvaltningen vill att området mellan Sundbergs bil och Häggs varv ska planläggas för fritidsbostäder. I området finns ett antal sjöbodar som byggts om till fritidshus, utan att man har haft bygglov eller dispens från strandskyddet.
Men plan- och byggkontorets tjänstemän är inte alls med på noterna.

Annons

Det har länge funnits sjöbodar på det aktuella området, som tillhör fastigheten Idenors-Ulvsta s:1 och s:2. Under åren har vissa av dem omvandlats till fritidshus, utan att man har ansökt om bygglov eller strandskyddsdispens. De står dessutom på samfälld mark, och kommunen är en av delägarna.

I början av året skickade tekniska förvaltningen en begäran om att byggnadsnämnden skulle upprätta en detaljplan för området, bland annat skulle bodarna får egna tomter och man ville eventuellt skapa nya tomter.

Varför vill ni att området ska planläggas?

– För att där är det gamla sjöbodar som omvandlats till fritidsbostäder i efterhand, delvis utan bygglov. Vi ville permanenta dem, det skulle vara en trygghet för dem som har fritidshus där, säger Göran Widehammar, chef för mark- och mätningsavdelningen.

Trots att de inte har ansökt om bygglov?

– Det är en omvandling som har skett under lång tid, det är saker som skett långt, långt tillbaka i tiden.

Vissa ombyggnationer verkar dock inte ligga särskilt långt tillbaka i tiden, men Göran Widehammar menar att det i dag inte finns några skäl för att ha sjöbodar längre, och att omvandlingen till fritidshus är en anpassning till modernare tider.

Är inte det att legalisera svartbyggen då?

– Så kan man uttrycka sig om man vill. Vi ville ha en prövning om det går att permanenta fritidsbostäderna, det skulle vara en trygghet för dem som har bostäder där och kommunen skulle kunna stycka av och sälja tomter och få in pengar. Vad som gäller lagmässigt det får byggnadsnämnden ta ställning till. Vi som delägare ville ha ordning och reda, det är vad det handlar om.

Nu har ärendet kommit till byggnadsnämnden. Men att planlägga området för fritidsbostäder är inget alternativ, menar plan- och bygglovskontoret.

– Fritidshus har man längre ifrån stan, det finns inga skäl att göra fritidshustomter och det finns inga skäl för upphävandet av strandskyddet, säger plan- och bygglovschef Lennart Westberg.

Om man vill planlägga området skulle man kanske på sikt göra det som villaområde med vatten.

Det är politikerna i byggnadsnämnden som får ta ett beslut när nämnden sammanträder på tisdag. Om de går på plan- och byggkontorets förslag så blir det ett nej till ett fritidshusområde.

Mer läsning

Annons