Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs scoutstugan

/

Nu har rivningen av scoutstugan i Hudiksvall påbörjats. Inom en vecka kommer allt vara borta från platsen.

Annons

– Vi ska försöka riva klart allt invändigt imorgon och sedan kommer en grävare och hjälper till med rivningen, säger Jan-Erik Thunell från Finnströms Entreprenad på onsdagseftermiddagen.

Rivningen började invändigt med att all el togs bort. Sedan väntade arbetet med att riva innerväggar, tak och golv. Allting ska sorteras innan det körs till återvinning. Allt material läggs på stora högar, både i och utanför stugan.

– Gips är det som tar mest tid att riva. Men det är väldigt lite gips här i stugan, det är mest trä. Och vi behöver inte vara så försiktiga, allting ska bort. Så det går ganska fort, säger Jan-Erik Thunell.

Scoutstugan ligger efter gångvägen mellan Håstahöjden och Storgatan. Av många har den setts som en otrygghetsfaktor då bland annat flera våldtäktsförsök och rån har skett i närheten av den. Kommunen har tidigare gjort flera försök att höja säkerheten genom att röja upp bland sly och buskage. Men till slut togs beslutet att stugan skulle rivas. Hudiksvalls kommun beslutade i slutet av sommaren att skjuta till 300 000 kronor för rivningsarbetet av scoutstugan.

Hudiksvalls kommun köpte i samband med beslutet om rivning av scoutstugan av Hudiksvalls scoutkår. Föreningen har inte haft någon verksamhet sedan 2005 eftersom de har haft svårt att rekrytera ledare.

Stugan har rymt scoutlokal, två rum, kök, toalett och några förråd. Under första världskriget användes den som militärförläggning på Kotorget. I slutet av 1950-talet flyttades den till platsen mellan Håstahöjden och Storgatan. Stugan fick under några år tjänstgöra som expedition och pressrum under sm-tävlingar i skidåkning som hölls i Håstadalen. Efter det har stugan byggts ut i olika omgångar.

Mer läsning

Annons