Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu försvinner gruset

/

Gruset från gatorna i Hudiksvalls kommun försvinner inom den närmaste månaden. Och i år är det mycket grus som ska tas bort.

– Ungefär sjutusen ton grus är utlagt i år, säger Roland Olsson, gatuchef.

Annons

De stora sopmaskinerna är i full gång på vägarna i Hudiksvalls kommun. I början av veckan sopades gator i centrala stan och gångvägarna kring Lillfjärden. Vinterns omväxlande varma och kalla väder har lett till att gatuenheten fått lägga ut mycket grus i år för att förhindra halka. Men enligt Roland Olsson är grusmängden ungefär som ett genomsnittligt år. Totalt har ungefär sjutusen ton grus lagts ut på gatorna i år. Nu ska allting sopas ihop och tas bort från gatorna.

– Vi tjuvstartade med att börja sopa för ungefär två veckor sedan, men det var först förra veckan som det drog igång ordentligt, säger Roland Olsson.

Snöfritt och plusgarder är en förutsättning för att grussopningen ska kunna komma igång. Tidigt på morgonen börjar sopmaskinerna rulla längs med vägarna i kommunen. Först åker en vattningsbil som ska binda ihop dammet lite från gruset, sedan åker en maskin som sopar ihop gruset i långa strängar och sist kommer en maskin som samlar upp gruset. Gruset läggs på hög på Kattvikskajen och med hjälp av en sorteringsmaskin kan stora delar av gruset återanvändas nästa år. Bland annat sand och sopor sorteras bort från grushögarna som ska återanvändas nästa år.

Anders Mood kör den stora lastbilen med vattningstanken först. Hans uppgift är att se till att gruset blir lagom blött, man vill att det ska damma lite men samtidigt får det inte bli för blött så att det bara blir en sörja.

– Det tar längre tid när vi håller på inne i stan, bland annat är det mycket bilar att ta hänsyn till, säger Anders Mood medan han följer väggkanten och ser till att det sprutas jämnt med vatten över gruset som ligger på vägen.

Mer läsning

Annons