Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu erkänner läkaren missen

/
  • Primärvårdschef och kommunens MAS kommer att utreda på varsitt håll om händelsen på Tunbacka resulterar i någon lex Mariaanmälan.

Läkaren som i tre veckor missade att en 90-årig kvinna brutit sin arm, har erkänt för anhöriga att han felbedömt fallet. Nu ska båda huvudmännen utreda ärendet.

Annons

På tisdagens förmiddag kontaktade läkaren den 90-åriga kvinnans dotter, Gerd Strid, i ärendet.

– Vi hade ett rakt och bra samtal. Han tar helt på sig att han gjort ett misstag, berättar Gerd Strid, som tycker samtalet kändes bra.

Angående anmälan till Socialstyrelsen säger Gerd Strid:

– Vi ska prata om detta och fundera. Ingen enskild person ska bli syndabock men jag vill se ett bättre samarbete i äldrevården. Sådant här får inte hända igen.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, Anna-Lena Lindström, ska inom två månader ha utrett om kommunen brustit i sitt vårdansvar.

Det är emellertid inte MAS som granskar läkaren, det gör landstinget. Märit Mörk, verksamhetschef för primärvården i Hudiksvall-Nordanstig förklarar:

– Först måste jag ju säga att vi verkligen beklagar det som hänt. Vi tar detta på största allvar och ska kontakta anhöriga.

Märit Mörk ska tillsammans med såväl kommunens personal som med läkaren gå igenom journalerna innan primärvården tar ställning till om en händelseanalys ska upprättas. Chefsläkare och primärvårdschef avgör slutligen om det blir en lex Mariaanmälan.

Mer läsning

Annons