Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora Boestad: Datumnoja

En vanlig morgon börjar med att jag går ner i köket. Tar fram mjölk, smör, bröd. Kollar datum på mjölken.

Annons

Om datumet har gått ut ger jag mjölken till min syster, som äter och dricker allt så länge det smakar bra. Om inte så luktar jag på mjölken två gånger innan jag anser att den är drickbar. Sedan gör jag ungefär samma process med smör och bröd. Det har även hänt att jag måste dubbelkolla till exempel gräddförpackningen om mamma säger att hon har haft grädde i kycklinggrytan.

Hon tycker att jag är helt hopplös och frågar alltid om jag inte har några sinnen att använda mig av. Men hur fick jag egentligen den här "datumnojan"? Jo, det är en fråga som iallafall min mamma har funderat över många gånger när jag för tredje gången frågar när hon köpte "den här" mjölken. Jag tror att kanske har jag fått det från pappa som också har noja på gammal mat. Han hade nämligen en farmor som också hette Nora. Hon var rena rama motsatsen till vad jag är. För hon tyckte inte att lite mögel och härsket smör skadade. "Mögel är ju nyttigt, det är pencillin." kunde hon säga.


Det är ju faktiskt inte bara jag som har denna noja utan stora delar av svenska folket också. Helt fräsch mat slängs dagligen i soporna hemma hos familjen eftersom datumet har gått ut. För faktum är att mat ofta håller sig fräsch mycket längre än vad bäst före datumet säger. Ägg till exempel kan hålla sig ätbara i veckor efter bäst före datumet. Jag hörde på ett radioprogram härom veckan att så länge maten smakar bra så är det ingen fara.


Affärer slänger också mat som är helt okej bara för att datumet gått ut. Men fler och fler människor upptäcker att man kan få mat helt gratis genom att kolla igenom containrar där matbutiker har slängt fullt ätbar mat. Det kallas att dumpstra. Jag hörde ett reportage om ett par som tyckte det var dåligt att så mycket bra mat slängdes att dom började leta i containrar. Dom hittade så mycket gammal mat att dom inte kunde äta upp det själva så dom startade en facebooksida där de skänkte bort mat.


Nu när jag läser det här så inser jag faktiskt att min datumnoja är ganska fånig. Det är miljontals människor som svälter och folk bara kastar jättebra mat till höger och vänster. Jag tror inte dom som svälter bryr sig särskilt mycket om datum. Jag kanske ska göra ett lappkast och börja gräva i containrar jag med!


/Nora Boestad

Mer läsning

Annons