Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätdroger flödar trots hårdare lag

/
  • Nätdroger flödar in i landet och polisen har svårt att hålla koll på allt som kommer via brev och postförsändelser.

Fortfarande strömmar nätdroger in i landet. Den nya lagen, som ger tull och polis rätt att förstöra substanser som ännu inte narkotikaklassats, har inte lett till att färre får tag på narkotika via nätet.

Annons

Nätdroger är ett omfattande problem, som kommit att bli allt större. Vid Arlanda postterminal gjorde tullen 4 200 beslag förra året. Det är ungefär 40 procent fler än under 2011. Dessa innefattar både illegala droger som heroin och kokain och nya syntetiska droger som ännu inte hunnit förbjudas.

Sedan den 1 april 2011 har polisen rätt att beslagta substanser som inte klassas som narkotika, men som kan komma att användas i missbrukssyfte.

– Lagen är otroligt bra. Och de gånger då den har använts har det känts bra att kunna plocka bort drogerna från gatan. Möjligheten att kunna förstöra dem är något vi upplever som väldigt positivt, säger Josef Wiklund chef för den brottsförebyggande enheten norra Gävleborg.

Men närmare 700 webbsidor inom EU uppskattas sälja nätdroger, och det är svårt att hålla kontroll på allt som kommer med posten.

- Många sajter distribuerar, och det är inte så enkelt att jobba emot, säger Josef Wiklund.

Mer läsning

Annons