Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mythbusters i Näsviken

/
  • Mattias Hagelberg, Jan Vedin och David Larsson redovisar sin myt för de övriga eleverna i Mythbusters.

Kan människor flyga med ballonger? Går det att hitta en nål i en höstack, myt eller inte? Den frågan ställde sig Näsvikens högstadieelever under tisdagen när de redovisade temaarbetet Mythbusters. Här får du svar på några av frågorna.

Annons

Under en veckas tid har Näsvikens högstadieelever jobbat med projektet där vetenskapliga myter bevisas, eller motbevisas med naturvetenskapliga metoder och egna experiment.

På tisdagen redovisades elevernas arbeten. Man fick själv välja ämnen och några av dem som studerades var "är ägg lättare att skala om de kokas i saltat vatten" och "varför landar smörgåsen med pålägget neråt".

Madeleine Olsson, Amanda Hagelberg och Simone Jonsson i klass nio valde att ta reda på om varmt vatten fryser snabbare än kallt. En annan grupp ville testa en typisk filmmyt. Kan man flyga med ballonger?

– Det visade sig att det kan man, men det krävs 1820 heliumballonger för ett barn på 5 kg, säger NO-läraren Erik Lindroth.

Förutom att berätta om experimentet, innehöll redovisningen också en film, som eleverna själva har filmat och redigerat.

Här kan du se några av de filmer som eleverna har gjort:

Mer läsning

Annons