Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myskväll på fjärden lockade hundratals till Njutånger

/
  • Över hundra personer letade sig till Njutångersfjärden för att umgås i månskenet.
  • Både marschaller och facklor lyste upp i mörkret.
  • Ines Westman botade mörkret med tomtebloss.
  • Många tog sig en kvällspromenad, skridsko- eller sparktur på den upplogade banan. Hela fyra kilometer ur på fjärden gick rundan.
  • Fullmånen kämpade på bakom molnen.
  • Alf Wikman höll koll på korven.
  • Inte bara spark var populärt, så var även snowracers.
  • Många passade på att ta sig en korv framför brasan.
  • Det bjöds på alla möjliga sorters varma drycker och hembakt fika.

Det blev en lyckad söndagskväll på Njutångersfjärden. Över hundra personer tog på sig skridskor, skidor eller tog till sparken när Hembygdsföreningen arrangerade myskväll mitt på isen.

Annons

Trots att den utlovade månen hölls bakom envisa moln större delen av kvällen sken det över Njutångersfjärden under söndagen. Mitt i myllret av glada besökare från hela kommunen sprakar det om både brasor, marschaller och facklor. Grillosen sprider sig snabbt över isen.

– Jag tar en medium, säger någon och skrattar.

Alf Wikman räcker vant över en korv med bröd. Det är tur att myskvällen på isen blev av i år, berättar han. Vädret såg inte lovande ut.

– Ifjol gick det inte alls, det var för mycket vatten här. Men nu hade vi tur, säger Alf Wikman och nickar ut mot havet.

Ett nästan fyra kilometer långt spår har plogats upp för besökarna. Några tar en lugn kvällspromenad runt fjärden, andra tränar inför vasaloppet. Allra mest knastrar det av skridskoblad. I takt med att mörkret faller är så småningom uppemot 150 personer på plats för att fika, busa och umgås.

– Det här är alla tiders. Först är det tomt här, så tänker man att ingen kommer. Så säger det bara pang och så är alla här. Det känns trevligt, säger Alf Wikman.

Han är styrelseledamot i Hembygdsföreningen, som anordnar myskvällen. Något som tycks uppskattas av både gamla och unga. Sexåriga Bella Wiklund har hittat sin favorit för kvällen - tomtebloss.

– Allt är roligt, men att springa och leka är bäst, säger hon och trippar vidare.

Någon som däremot föredrar värmen framför elden är Jenny Karlsson. Hon har åkt från Iggesund för att njuta av vinterkvällen med familjen.

– Synd är det att isen är lite knagglig för skridskornas skull, nästa år tar vi sparken i stället. Men det är jättemysigt, säger hon och ler.

Mer läsning