Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket jobb för byggkontrollant

/
  • Många frågor avhandlas under ett byggprojekt. Rickard Paulsson samråder med Kristian Larsson, som har gjutit betongplatta och nu ska fortsätta med att resa reglarna.
  • Rickard Paulsson har fått mer att göra sedan reglerna ändades. Här besöker han Stömne, Delsbo, där en villa håller på att ta form.

Det kan bli brist på kontrollansvariga för byggprojekt efter ändringen av plan- och bygglagen (PBL) i maj. Kraven höjs, arbetet blir mer omfattande och dessutom måste de kontrollansvariga stå oberoende från byggherrarna. De som har rätt behörighet kan få mycket att göra framöver.

Annons

– Det kommer att bli en enorm brist, säger Jesper Jonsson, vd för GL Bygg i Hudiksvall.

En av dem som känt av förändringen är Rickard Paulsson, Delsbo, som hittills har jobbat motsvarande halvtid med uppdrag som kontrollansvarig. Annars arbetar han med byggledning och projektering i en egen firma.

– Jag tror att det kommer att bli ganska mycket jobb med det här. Det har kommit väldigt mycket sedan i maj, berättar han.

Den kontrollansvarige ska följa byggprocessen och se till att resultatet blir så bra som möjligt. Konkret handlar det bland annat om att upprätta en kontrollplan tillsammans med byggherren, att närvara vid samråd och besiktningar, att dokumentera byggprocessen och att ge ett utlåtande till byggnadsnämnden inför slutbeskedet, som krävs för att byggnaden ska få tas i bruk.

– Det finns ju ganska många fallgropar i ett husbyggarprojekt, både i själva byggfasen och efteråt när man kommer till driftskedet, säger Rickard Paulsson.

Mer läsning

Annons