Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket alkohol bland ungdomar

Det verkar vara lätt för minderåriga att få tag på alkohol. Oftast är det kompisar som köper ut och langningen ökar kraftigt under partyhelger som midsommar, enligt Hudiksvallspolisen.

Annons

– Det är lätt i både Hudiksvall och Nordanstig. Går man in för det helt och hållet kan man alltid fixa det samma dag, säger en nittonårig tjej från området.

De ungdomar som Hudiksvalls tidning har pratat med säger att vanligaste är att äldre kompisar köper ut. Men även föräldrar, syskon och pojk- eller flickvänner är vanliga langare. Hur man går tillväga verkar variera lite med åldern.

– Det är betydligt vanligare med hembränt bland högstadieelever än bland gymnasieungdomar. Det är för att det är mycket lättare med hembränt. Hembränt kan man alltid få tag på, säger en annan tjej från Hudiksvallstrakten.

Ett annat sätt att få tag på sprit är smuggling från andra länder. I och med Sveriges medlemskap i EU är det i princip fritt att föra in alkohol i landet så länge det styrks att den ska användas för eget bruk.

– Om kompisar har varit i till exempel Danmark köper de ofta med sig extra och tar beställningar, säger nittonåringen från Hudiksvallstrakten.

Akutmottagningen i Hudiksvall tar hand om ett par alkoholförgiftade ungdomar varje månad. Under årets skolavslutningskväll kom det in två ungdomar.

– Är det stora helgaktiviteter på stan blir det fler som kommer in med alkoholförgiftning. Oftast är det ungdomar i åldern 16–20 år, säger Anders Zetterman som är vårdenhetschef på Hudiksvalls akutmottagning.

Mer läsning

Annons