Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP-politiker ifrågasätter stängningen av vårdplatser på Hudiksvalls sjukhus

/

Regionpolitikern Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP) ifrågasätter nu rimligheten i att vårdplatser stängs på Hudiksvalls sjukhus.

Annons

Elva av trettiosju vårdplatser på medicinkliniken kommer att stängas från och med november. De planeras vara stängda under hela nästa år. Dessutom kan även fem av de tjugotvå platserna på hjärtavdelningen komma att tas bort tillfälligt. Anledningen är att det inte finns tillräckligt många sjuksköterskor för att hålla dem öppna.

– Det ger dåliga signaler. Det verkar som att Hudiksvalls sjukhus inte är ett sjukhus man satsar på och det gör att det kan få människor att inte vilja flytta till Hudiksvall eller flytta härifrån, säger Ann-Britt Lindmark Lagerwall, regionfullmäktigeledamot.

LÄS MER: Vårdplatser stängs på Hudiksvalls sjukhus - stor brist på sjuksköterskor

I en interpellation till regionfullmäktige påpekar hon att sjukhuset redan nu har minst antal vårdplatser per invånare i hela landet och dessutom flest överbeläggningar. I sjukhusets upptagningsområde finns det 65 000 personer med hög ålder och sjuklighet.

– Det kanske hade varit okej att sjukhuset hade färre vårdplatser per invånare om invånarna hade varit unga och friska, men så ser det inte ut i norra Hälsingland, säger Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Enligt henne har den hårda pressen på personalen gjort det svårt att rekrytera ens hyrsköterskor till medicinkliniken.

– En bidragande del i det är förmodligen att vi haft alldeles för låga bemanningstal. Just nu finns det bra bemanning med läkare på kliniken, men de kan försvinna fort om det inte finns tillräckligt med sköterskor, säger Ann-Britt Lindmark Lagerwall.

LÄS MER: Stor personalbrist på medicinavdelningen

Regionrådet Hannah-Karin Linck (C) är också oroad över situationen.

– Det här är inget önskvärt. Vi kommer att följa utvecklingen noga. Jag vet att man från verksamhetens sida arbetar med att hitta sätt att kunna möta fler vårdbehov också i öppenvården, säger hon.

Grundorsaken till sjuksköterskebristen är knivig, men regionen har en strategi.

– Sjuksköterskor saknas över hela landet. Därför måste vi se över arbetsmiljön, men också lönen eftersom vi befinner oss i en konkurrenssituation. Här arbetar vi långsiktigt med en strategi för att höja den, säger Hannah-Karin Linck.

LÄS MER: Vårdplatser försvinner när sjuksköterskor saknas

Mer läsning

Annons