Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionssvar dröjer

21 motioner och 53 medborgarförslag väntar på att få svar från kommunens beslutande.

Annons

En snabb kontroll visar att 16 av de 21 motionerna som politikerna inte har beslutat kring kommer från vänsteroppositionen. En kommer från Sverigedemokraterna medan fyra kommer från partier i den sittande majoriteten.

– Tanken är väl från början att oavsett varifrån motionen kommer så ska man svara så snabbt som möjligt, säger Mikael Löthstam, Socialdemokraterna.

Ett exempel på en motion som legat länge är partikamraten Sven-Åke Thoresens förslag om att göra Iggesunds badhus till en tränings- och tävlingsanläggning. Den tycker Löthstam borde ha besvarats vid det här laget.

– Max ett år tycker jag att det ska ta och det är också en ganska lång tid.

Löthstam anser att det inte är bra med tanke på oppositionens roll att motionerna blir liggande länge.

– Då är det bättre att lyfta upp dem och ta en debatt i fullmäktige, men då blir det medialt intresse kring det och det är väl det de är rädda för, resonerar Löthstam.

Det handlar enligt honom om oppositionens möjlighet att lyfta fram sina egna frågor i politiken, något som är viktigt för demokratin.

Thoresens motion ligger kvar på nämndsnivå hos två nämnder för yttrande och det gör sammanlagt fem av oppositionens förslag. Sex motioner har hamnat på olika tjänstemäns skrivbord, två ska behandlas i kommunstyrelsen medan tre motioner ännu inte hanterats.

Kommunalrådet Caroline Schmidt, Centerpartiet, tycker inte att siffrorna är bra och poängterar att det inte handlar om någon diskriminering av oppositionens motioner.

– Absolut inte! Det finns inga sådana tankar bakom. Nu måste jag titta på varje motion och se varför det har blivit så här.

– Vi har bestämt i dag att vi ska ha redovisning på alla obesvarade motioner som en stående punkt på ks au.

Mer läsning

Annons