Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monitor-Åke i ny satsning: Startar friskola i Hudiksvall

Monitor-Åke Persson vill dra i gång en friskola som på sikt ska kunna ge nya medarbetare till företaget. Den ska ligga centralt och starta hösten 2017.

Annons

Läs mer: Monitor-Åke startar vårdbolag

Till sin hjälp har han Johanna Örnehag. Hon jobbar just nu som rektor i Sundsvall och är uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare var hon lärare i Uppland under 17 år, innan hon återvände till hemorten som lärare och sedan som rektor.

– Jag tyckte Johanna var på bettet det är hon som blir rektor och ska sköta skolan. Vi resonerade, jobbade på det under hösten och till slut tyckte jag att vi kör, berättar Åke Persson.

Det handlar om en årskurs 4–9-skola i storleksordningen 300 elever och på sikt om en utveckling mot gymnasium.

Läs även: Nya lokaler för Glada Hudikgymnasiet

Den första februari ska ansökan vara inne. Det är en omfattande ansökan som redan är väl genomarbetad.

– Vi håller just nu på med intresseundersökning och den gör vi utifrån årskurs fyra till nio. Sedan beror det lite på hur svarsfrekvensen blir och då ansöker vi utifrån den, säger Johanna Örnehag.

Den blivande Monitorskolan måste kunna visa att det finns ett elevunderlag tre år framåt, eftersom man räknar med att det tar tre år att etablera en friskola.

– Det är staten som fattar beslut och sedan får kommunen lämna yttrande, förklarar Johanna Örnehag.

Läs också: Åhléns stängning ger Monitor valmöjligheter

Om ansökan blir beviljad kan det bli skolstart augusti 2017.

Johanna Örnehag berättar att fokus kommer att ligga på fokus kommer att ligga på digital kompetens och på rörelse, idrott och hälsa.

– Lärarna måste också ha digital kompetens för att få jobba här, det är inget val, slår hon fast.

– Sedan kommer den digitala kompetensen att variera men det bästa är att man lär sig av varandra, även kollegialt. Det ska vi inte vara rädda för.

Läs också: Monitor-Åke fick Norrlandsbjörnen

Johanna Örnehag pekar på att skolorna generellt sett inte ligger i framkant när det gäller den digitala utvecklingen.

– På den skola jag jobbar på har vi dragit igång ett utvecklingsarbete och kommit ganska långt, men i kommunal verksamhet är man begränsad av kommunens beslut, riktlinjer och förutsättningar. I friskolan kan man inom statens regler vara lite friare, säger Johanna Örnehag.

En tanke med skolan och samarbetet med Monitor är att Hudiksvall ska få en bra kompetens i framtiden och att inte ungdomarna flyttar härifrån.

– Det var det jag nappade på. Vi behöver ha arbetskraft här för att slippa lägga tillverkning och produktutveckling utomlands. Då bör man börja i tid, från grunden, och sedan fylla på ända upp till gymnasienivå, säger Åke Persson, som inte vill avslöja vilka fler planer han har på hyllan.

Se också: Alftaföretag behöver anställa hundratals

Mer läsning