Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderpartier stöttar unga politiker

Kommunens politiker förstår ungdomars rädsla att engagera sig. Men de tror ändå att effekten hos de unga kan bli tvärt om.

Annons

– Det vi som vuxna i moderpartierna måste visa är att händelser som de här bekämpar vi bara med mer demokrati. Men självklart gäller det också att vara realistisk och bland annat se över säkerheten vid större engagemang, säger Sven-Åke Thoresen (S).

Jonas Holm (M) tänker även han i samma banor. Han menar att det inte går att skjuta ut färdiga manualer på hur händelsen ska hanteras, men säger att samtal är det han tror kommer vara det bästa sättet för att komma vidare.

– Det finns en oro en rädsla också bland våra unga, men på något sätt måste vi få mod att tänka i nya banor. Den här oron finns även hos vuxna, men det får ändå inte stoppa en, säger Jonas Holm.

Inom ungdomsorganisationerna i landet har det nu trots allt visats att medlemssiffrorna sakta stigit sedan fredagens händelser. Den lokala effekten är fortfarande svår att sia om, men Hudiksvalls politiker tror att det här mycket väl kan vändas till ett större engagemang.

– I Norge har engagemanget ökat. För att det ska bli så här också här fodrar det att vi har starka ledare som öppet står för demokratin. Precis som Jens Stoltenberg sagt är det inte hatet och hämnden, utan solidaritet som nu ska driva oss framåt, säger Sven-Åke Thoresen.

Mer läsning

Annons