Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstanke om miljöbrott i Rogsta

Det finns misstankar om att diverse skräp, även farligt avfall, har grävts ned på en fastighet i Rogsta, Hudiksvall. Miljöåklagaren har beslutat att inleda förundersökning som gäller misstänkt miljöbrott, otillåten miljöverksamhet och nedskräpning.

Annons

De första signalerna om de misstänkta brotten kom redan i fjol, då en privatperson anmälde nedskräpningen till polisen, berättar miljöinspektör Chatrin Mohlin vid Norrhälsinge miljökontor, men när platsen inspekterades var det städat, och man antog att skräpet var bortforslat.

En ny anmälan till miljökontoret nu i vår gav andra besked. Nu lät en anmälare förstå att skräpet hade blivit nedgrävt, och övertäckt med ditfraktade massor. Polisens bilder togs fram ur arkivet, och platsen granskades närmare. Det fanns tecken på att man hade schaktat och lagt upp nya jordmassor där skräpet tidigare hade legat öppet.

Nu har närmare bestämt tre brottsmisstankar utkristalliserat sig: dels nedskräpningen som sådan, eftersom man inte får dumpa skräp i naturen alls, dels otillåten miljöverksamhet, eftersom man måste anmäla uppläggning av jordmassor till miljökontoret, och dels miljöbrott, eftersom man misstänker att farligt avfall har grävts ned.

Vilka typer av avfall som misstänks ha blivit nedgrävt framgår delvis av de bilder som polisen tog vid sitt besök. Där skymtar bland annat takplåt, färgburkar och penslar, en skumgummimadrass, en dammsugare och diverse seldon.

Mer läsning

Annons