Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukare problem på kulturhuset

/

Missbrukare och hemlösa sprider oro bland personal och besökare på Kulturhuset Glada Hudik.

Annons

Inne på biblioteket sitter ofta hemlösa och missbrukare, även i foajén till kulturhuset brukar de sitta och bland annat läsa tidningar. Ibland somnar de när de sitter i lokalerna.

– Folk tar illa vid sig när de sitter och sover i foajén, säger Per Falk, vikarierande bibliotekschef på biblioteket i Hudiksvall.

Enligt honom är det problem både inne på biblioteket och i foajén till kulturhuset.

– Det är ett gemensamt kulturhus så vi kommer diskutera olika åtgärder tillsammans med personal från biblioteket, säger Barbro Sjöblom, kulturutredare.

– Vi måste göra någonting då det är både en arbetsmiljöfråga för personalen och en trivselfråga för våra besökare, säger Per Falk.

Enligt Per Falk har det inte uppstått något bråk mellan missbrukarna och de hemlösa och personalen. Per Falk säger att biblioteket är öppet för alla och att alla har rätt att vistas där. Men att missbrukare och hemlösa uppehåller sig i lokalerna har lett till ett orosmoment för personalen som arbetar på biblioteket. Enligt Per Falk har personerna vid ett par tillfällen förstört inredning och de har fått sanera efter personerna.

Enligt Per Falk och Barbro Sjöblom kommer det att hållas möten under veckan då man ska titta på olika åtgärder.

– Platsen är öppen för alla, men det betyder inte att man får bete sig hur som helst. Är en person till exempel berusad och stör ordningen får man be den personen att gå därifrån, säger Josef Wiklund, enhetschef för brottsförebyggande enheten i polisområde norra Gävleborg.

Mer läsning

Annons