Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister på besök

/
  • Stat, kommun och landsting har ett särskilt ansvar för att öka andelen anställda med funktionsnedsättning, anser Maria Larsson (KD), Barn- och äldreminister.
  • Konferensen i Hudiksvall är betydelsefull för dessa frågor lokalt, anser Maria Larsson (KD) Barn- och äldreminister.

Arbetsmarknaden för personer med olika typer av funktionsnedsättningar var i fokus på Nätverkskonferens i tillgänglighet, som arrangerades på Kulturhuset i Hudiksvall 13-14 november.
På onsdagen föreläste Maria Larsson (KD), Barn- och äldreminister, om vikten av att arbetsgivare anställer personer med funktionsnedsättning i högre utsträckning.

Annons

Maria Larsson höll den sista föreläsningen under konferensen igår med temat "Finns det plats för alla i samhället?". Hon betonade speciellt arbetsmarknaden.

– Vi måste se till att det finns plats för fler personer med funktionsnedsättning. Annars går Sverige miste om viktig kompetens och kunskap.

– Många av dem säger själva att de kan och vill arbeta, att de har den kompetens som krävs. Då måste vi undanröja de hinder i form av okunskap och ibland lite rädsla hos arbetsgivare som finns för att anställa. Stat, kommun och landsting har ett särskilt ansvar för att öka andelen anställda med funktionsnedsättning.

Har du någon uppfattning om hur långt man har kommit med detta arbete i Hälsingland?

– Jag kan inte Hudiksvall eller de övriga kommunerna i Hälsingland specifikt. Vi har gett ett uppdrag till SKL, Sveriges kommuner och landsting, att göra en inventering av hur läget ser ut ute i kommunerna.

Maria Larsson hann också med att träffa Per Johansson och Glada Hudik-teatern på Hälsinglands museum, där utställningen "Lika Unika" pågår.

– Jag har sett Elvis-föreställningen. Per och hela teaterensemblen gör ett fantastiskt jobb. Glada Hudik-teatern har blivit en institution i Sverige, säger Maria Larsson.

Mer läsning

Annons