Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning mot tågolyckor

Nära två och en halv kilometer stängsel ska sättas upp vid Ostkustbanan i Hudiksvall för att hindra olyckor mellan tåg och människor enligt ett förslag.

Annons

Kostnaden för kommunens del är 1,3 miljoner kronor och Trafikverket kommer att bidra med 10 procent av kostnaden.

– Kan vi bara rädda ett enda liv med den här åtgärden så är det betalt, säger ordförande i tekniska nämnden, Håkan Rönström, Moderaterna.

Han berättar att det är ett stort problem med att folk genar över järnvägen och att det förekommer självmord.

– Det är även en arbetsmiljöfråga för lokföraren om det är folk på spåren. Även om personen försvinner från platsen måste tåget stanna, säger han och påminner om att det innebär tusen kronor i böter att uppehålla sig inom 2,5 meter från rälsen.

Den innebär att stängsel sätts upp under nästa år på en sträcka motsvarande 2 490 meter längs Ostkustbanan i centrala Hudiksvall.

Längsta stängslet sätts upp från Kålhagsgatan (vid Lillfjärdens hälsocentral) till Humlegatan där järnvägstunneln tar vid. Den sträckan motsvarar 1 350 meter staket på båda sidor om järnvägen.

Söderifrån räknat sätts 340 meter staket upp mittemot Ankargatan för att hindra boende från att gena över spåren, något som anses som ett stort problem. Från plattformen på tågstationen till Magasinsgatan sätts staket upp längs hela östra sidan och vissa delar längs västra sidan, totalt 215 meter.

Från Hamngatan till järnvägstunneln under Statt ska buskagen röjas undan på båda sidor om spåret och där sätts också staket upp på båda sidor om spåret.

Det blir också aktuellt att sätta upp belysning i tunneln, en kostnad som ska betalas av Trafikverket som också ska stå för skyltning.

Staketbygget fortsätter sedan från Trädgårdsgatan till Kålhagsgatan på höger sida om spåret.

Även i Njutånger byggs ett staket på en sträcka av 67 meter, efter begäran av boende. Satsningen kompletteras med att man rätar upp ett staket i Njutånger på en sträcka av 45 meter.

Mer läsning

Annons