Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkostnader för mögliga skolor

/
  • På Sandvalla upptäcktes den problematiska konstruktionen med syllar och isolering som behåller fukt. Här kommer saneringen att fortsätta.
  • Snickaren Mats Persson arbetar med att renovera grunden vid på Håstahöjdens förskola. Samtidigt byts ytskiktet ut.
  • Turistbyrån och Mulle Meck ligger i fastigheten Helsingebanken. Här har omfattande skador på taket gjort att det regnar in.

Mögel, kreosotindränkta syllar och läckande tak. Läget är akut för många av kommunens skolor. Nu vill tekniska förvaltningen få 11,5 miljoner extra för att lösa den akuta situationen.

– Vi har skolbarn i byggnader med mögel, vi måste åtgärda det, säger Håkan Rönström (M), ordförande i tekniska nämnden.

Annons

Flera skolor och förskolor har drabbats av mögelskador. Just nu undersöker Anticimex omfattningen på mögelskadorna.

– Vi har inte fått besked från Anticimex om det är farligt eller inte. En del känsliga personer med astma kan reagera. Vi hoppas att det inte är farligt, men vi vill åtgärda det så fort som möjligt, säger Charlotta Butler.

Problemet med kreosotindränkta och fuktskadade syllar i grunden upptäcktes på Sandvalla skola. När de skulle bytas ut upptäcktes att fukt stängts inne i isolering, som sedan spridit sig till gipsväggar, där det bildats mögel. Flera andra av kommunens skolor har likande konstruktioner.

– Vi har ett stort eftersatt underhåll på våra lokaler, säger Charlotta Butler. Det pengarna räcker till är att lappa och laga.

Behovet av pengar har också blivit mer akut i samband med den hårda vintern, då många tak skadats, med fuktskador som följd.

– Det är sorgligt att vi tvingas till detta när vi vill göra nyinvesteringar, att vi tvingas rädda det som räddas kan, säger Håkan Rönström, som poängterar att det är år av eftersatt underhåll som nu måste betalas.

Mer läsning

Annons