Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöanmälan om flygplatsen

Uppgifter om spridningstest på landningsbanan.

Annons

Det pågår miljöfarlig verksamhet på flygplatsen i Hudiksvall, uppger anonyma anmälare i ett brev till Hudiksvalls kommun. En pågående miljökatastrof, inom vattenskyddsområdet, hävdar anmälaren.

I skrivelsen utpekas Airlift Helicopter Sweden AB som ansvarig för den förmodat pågående miljökatastrofen. Företagets VD, Anders Mood, ställer sig helt oförstående inför uppgifterna.

– Jag har inte en aning om vad man menar, det känns bara som ett påhopp, säger han.

Anmälarna hävdar att företaget använder landningsbanan för tester av spridningsutrustning för skogsgödsel. Mängder av skogsgödsel, vedaska med mera har enligt skrivelsen spridits på landningsbanan och inom banans närhet. Anmälarna undrar om detta överensstämmer med miljölagstiftningen.

Skrivelsen innehåller också uppgifter om att brunnarna som innehåller spillvatten från verkstäder och hangarer har perforerats så att spilllvattnet rinner direkt ut i marken när de blir fyllda. Anders Mood avfärdar uppgifterna som nonsens.

– Vi gör inga spridningstester, inte på landningsbanan eller någon annanstans. Vi sprider kalk och gödsel åt våra kunder. Men kommunen måste väl komma hit och göra några undersökningar då. Och det välkomnar jag, förklarar Anders Mood.

Mer läsning

Annons