Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltiden kom till Forsa

/

Medeltidsdagen på Forsa forngård bjöd på bågskytte, väpnarskola, fäktning och annat som visade hur det var att leva förr i tiden.

Annons

På Fränös utegård uppträder bland annat riddarföreningen Dellen Knights med en tornerspelsuppvisning. Innan showen drar igång förbereder de sig själva och hästarna på plasten.

Johanna Persson, som är en av ryttarna, travar elegant omkring på shetlandsponnyn Nelson i inhägnaden. Från hästryggen plockar hon skickligt upp ringar, som placerats nära marken, med sitt svärd.

– Allt handlar om hur man förr i tiden tränade inför strid, berättar Jenny Lindberg, en av föreningens medlemmar.

Johanna Perssons trick med de lågt sittande ringarna, handlar exempelvis om att förbereda sig på att rida in i fiendens läger och riva ner deras tält med sitt svärd.

Det är bara en av många spännande händelser under medeltidsdagen på Fränö. En bit därifrån ringlar sig en lång kö, som leder fram till en bågskyttetavla. Längst fram står Irene Frånlund från Forsa. Hon fokuserar, siktar och släpper iväg pilen. Den hamnar mitt i prick och följs upp av ett glatt segerjubel.

Vid entrén sitter Jon Törnquist, ordförande i Forsa sockens medeltidsförening. Han har ett brinnande intresse för medeltiden och har jobbat hårt med arrangemanget på forngården.

– De flesta når riddaråldern när de är runt 6–7 år. Jag kom aldrig riktigt ur den, berättar han.

Mer läsning

Annons