Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med värmen kommer badklådan

/

Varma sommardagar kan det finnas gott om cerkarier i badvattnet i sjön. Parasiterna som orsakar badklådan trivs i Dellensjöarna.

Annons

Första halvan av sommaren brukar det inte vara några problem, men i takt med att badtemperaturen blir allt behagligare ökar risken för att drabbas av badklåda.

Badklåda orsakas av cerkarier, larvstadierna hos en inälvsmask som simmar fritt i ytvattnet. De är egentligen på jakt efter en sjöfågel, men kan av misstag istället ge sig på en badande människa. De små larverna tränger in någon millimeter i huden där de sedan dör, detta orsakar små kliande utslag som liknar myggbett.

Cerkarierna är mycket små och går inte att se med blotta ögat. Man kan alltså inte se på vattnet om det innehåller cerkarier.Snäckorna finns mest på grunt vatten, och cerkarierna brukar också vara där det är grunt. Barn som leker vid strandkanten brukar därför drabbas hårdast. Ett snabbt dopp följt av avsköljning eller handdukstorkning minskar risken att drabbas.

Utslagen är inte farliga, men klådan kan vara mycket besvärlig. Utslagen brukar vara kvar i en vecka. Det finns receptfria allergimediciner på apoteket som kan lindra. Badklåda är inte smittsam från person till person.

En del människor är allergiska mot cerkarier och de kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med hög feber.

Cerkarier kan förekomma i söta och bräckta vatten i hela världen. I norra Hälsingland är det främst Dellensjöarna som är drabbade.

Mer läsning

Annons