Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kontakter i hela världen

/

Genom amatörradion knyter sändaramatörerna kontakter med likasinnade i hela världen. Med ett eget signalnamn som man får när man klarat både praktiska och teoretiska prov kan man ge sig ut i radiovärlden.
– Det är ett socialt nätverk, det är vårt Facebook, säger Rolf Dahlberg som är medlem i Hudiksvalls sändareamatörer.

Annons

En kväll i veckan träffas medlemmarna i föreningen Hudiksvalls sändareamatörer i lokalen i Hudiksvall. De gamla mellanvågsmasterna i centrala Hudiksvall visar var föreningens medlemmar håller till. De höga masterna ger möjlighet till att prata med personer i hela världen. Man kan kommunicera via radio på många olika trafiksätt, bland annat telefoni och telegrafi.

Tore Dahlin som bor i Harmånger tog sitt certifikat för att få bli sändaramatör i början av 1960-talet. Sedan dess har han kontinuerligt haft kontakt med andra personer genom radions hjälp.

– Man kan prata med folk över hela världen, säger han.

I Sverige är det drygt 11 000 personer som är radioamatörer. I hela världen är det ungefär tre miljoner personer som har amatörradio som sin hobby.

– Många tror att det här är en osocial grej att hålla på med. Men det är det inte, man träffar hela tiden nytt folk, säger Henrik Persson. Han tycker också att det är en utmanande och rolig hobby när det gäller tekniken.

– Man kan bygga själv och får testa sig fram, säger han.

Medlemmarna i föreningen berättar om olika möten som de har gjort med människor över hela världen. Den stora fördelen är att det bara behövs ett bilbatteri och sändningsutrustning så kan de få kontakt med människor på andra sidan jordklotet.

– Jag har bland annat pratat med en person som satt i en bungalow, tio dagar senare pratade jag med honom igen. Men jag har inte hört av honom något mer. Det är lätt att få kontakt. Man kan göra ett allmänt utrop och se i fall någon svarar, säger Tore Dahlin.

De allra flesta av de inbitna radioamatörerna använder sin radioutrustning och pratar med folk varje dag.

– Jag har flyttat runt mycket, men aldrig behövt känna mig ensam. Om jag har gett mig iväg på en plötslig resa och inte fått tag på hotellrum så har jag bara gjort ett utrop och jag har kommit i kontakt med någon som har hjälpt mig, säger Lars Molin.

Mer läsning

Annons