Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med karta och gevär

/
  • Tävlingsledaren Per-Åke Bladh började själv med orienteringsskytte för ett år sedan, och hoppas att sporten ska växa sig större även här.
  • Kontrollerna är utplacerade i skogen runt skjutbanan. När kontrollerna är tagna och man närmar sig skjutbanan gäller det att fånga lugnet inom sig för att kunna skjuta.

Under helgen hålls världscuptävlingar i orienteringsskytte på Ofärne jaktskyttebana.

Annons

Sporten kommer ursprungligen ur det militära, och de flesta som kommer till Ofärne under helgen och tävlar kommer från just militären.

– Det är en nordisk sport mer eller mindre, nästan alla som kommer hit nu är svenskar och danskar, och en belgare, berättar helgens tävlingsledare Per-Åke Bladh.

Idén är rätt enkel, tänk skidskytte. Det är samma typ av vapen och skyttemomentet är detsamma med 50 meters avstånd med straffrundor och tidstillägg som piska vid bomskjutning. Men i stället för skidor används orienteringskartan.

– Det är en liten sport, men det är en publiksport utan tvekan. Speciellt i skyttemomentet är det otroligt spännande, säger Per-Åke Bladh.

Forsa OK har ännu inte kunnat träna i orienteringsskytte, eftersom man inte haft några vapen. Nu har man köpt in fyra stycken 22-long gevär, och förhoppningen är att sporten och föreningen ska växa med det. Redan har framgångar skördats, senast under SM-veckan i Sundsvall där klubben fick med sig flera medaljörer hem.

– Vi är ett tiotal i klubben som kör redan nu.

Banläggaren för helgens världscuptävlingar, Andreas Davidsson, är rutinerad banläggare och lade banan för världscuptävlingarna i Gnesta för två år sedan. För Per-Åke Bladh är det desto nyare.

– Det är roligt att tävlingsleda, man gör lite allt möjligt och ser till så att allt fungerar som det ska. Men lite speciellt blir det ju att inte tävla själv.

Ofärne jaktskyttebana har rustats med tio banor, straffrundor, toaletter och en servering av kolbullar, och förhoppningen är att många ska ta sig dit för att ta del av en världscuptävling på hemmaplan.

Mer läsning

Annons