Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med gatuvimlet som jaktmarker

/

Pulsen går upp, hjärtat klappar, hon gör sig redo att trycka på avtryckaren. Lite som en jakt, så beskriver Maria Agrell sin passion för gatufotografi. Med kameran i handen ger hon sig ut i städernas vimmel för att fånga människor och ögonblick.

Annons

Maria Agrell är uppvuxen i Hudiksvall, men bor sedan sex år tillbaka i Barcelona. Kanske hade hon aldrig börjat med gatufotografering om hon inte hade flyttat utomlands. I Spanien är hon på något sätt friare, eftersom det inte är hennes hemland är det inte heller så lätt att bli kategoriserad, så som det ofta är i Sverige.

– Den tycker om den musiken, den bär det klädmärket, den äter på den restaurangen – man delar in människor i subgrupper. Jag tycker att det är begränsande att kategorisera människor. I Spanien hamnar jag inte i en subgrupp, man blir inte bedömd på samma sätt.

Men visst upplevde även hon kulturkrockar, något hon skrev om på sin blogg, som senare blev till boken "Totalt ointegrerad". Den blev sedan utsedd till vinnare av Årets blok 2008.

Ändå finner hon en trygghet i att befinna sig utomlands när hon fotograferar, hon blir modigare. Och mod krävs det när man plåtar okända människor på gatan, framför allt med tanke på att hon vill komma nära dem hon fotar, så nära det bara går. Men för det mesta brukar det gå bra. Vissa pratar hon med efter att ha tagit bilden.

– Jag säger oftast "jag såg dig, du såg så vacker ut", eller "du såg så intressant ut", då blir de så glada. Sedan ser jag inte så farlig ut, och så kan jag lite kampsporter, skrattar hon. Men det skulle jag aldrig använda, man kommer långt med ett vänligt leende.

Gatufotografering har blivit lite som en jakt, hon får en kick av att trycka på avtryckaren i rätt ögonblick, att fånga en människa eller ett skeende. Det är oftast lite udda karaktärer, personer som har något excentriskt över sig som fångar hennes uppmärksamhet, och hon är lika intresserad av skönhet som fulhet.

– Det finns oftast något vackert i det fula. Och det är otroligt mer intressant än det välpolerade. Har du sett Pedro Almodóvars filmer, karaktärerna i hans filmer?

Hon började med gatufotografering för cirka ett år sedan, och ser sig själv fortfarande som en nybörjare.

– Jag är en amatör, men jag vill lära mig mer och mer och mer. Jag vill att mina bilder ska väcka något, säger hon.

Mer läsning

Annons