Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mathygien alltid viktigt

/

Idag inleds rötmånaden – då varmt väder och fuktigt klimat enligt traditionen gör att matvaror ruttnar. Men mycket av traditionen hör myten till och god mathygien är viktig året runt.

Annons

Enligt bondepraktikan inleds rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan, och sträcker sig ungefär mellan den 23 juli och den 23 augusti. Då är vädret vanligtvis varmt och fuktigt, vilket kan resultera i en ökning i tillväxten av bakterier och mögel. Dessa gör att mat ruttnar snabbare, och kan på så vis öka risken för matförgiftning om denna inte sköts på rätt sätt.

– Bakterier och andra mikroorganismer trivs och frodas i varmt väder vilket kan leda till att livsmedlen blir dåliga och förskäms, säger Roland Lindqvist, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket.

Traditionen går så långt tillbaka som till romartiden då folk märkte hur maten kunde bli dålig under den här perioden. Då förknippade man fenomenet med stjärnan Sirius, som syns i gryningen i slutet av juli. Siris ingår i stjärnbilden Stora Hunden, och därför kallades perioden för hunddagarna.

Men Roland Lindqvist menar att traditionen att härleda fenomenet till vissa datum hör myten till.

– Att förknippa rutten mat med vissa datum är en myt. Problemen som kan uppstå beror inte på hur stjärnorna står utan på väder och temperatur. Har man en varm period i juni så blir det ju samma problem då. Rekommendationerna om god mathygien gäller året runt, säger Roland Lindqvist.

Dålig mathygien och mathantering – att låta mat stå framme för länge eller att inte tvätta händerna innan man hanterar livsmedel – kan leda till magsjuka, men kan också vara skadligt för plånboken.

– Dålig mathantering kan leda till matförgiftning och magsjuka. Men vi har också ett stort matsvinnstal i Sverige. Vi slänger mycket mat som hade gått att äta om vi hanterat den bättre. Så det är även skadligt för både plånboken och miljön, säger Roland Lindqvist.

Mer läsning

Annons