Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markgifter kan störa vattenprojekt

/
  • Vattenledningen ska dras framför kraftverket. Hårdkroms fabrikstomt ligger inte långt bort.

Lämningarna efter Iggesund Hårdkrom fortsätter att ställa till bekymmer, trots att området sanerades för miljonbelopp i vinter. Arbetet med en nygammal vattenledning till Enånger riskerar att försvåras på grund av gifter i marken.

Annons

Det rör sig om ungefär 300 meter rör som ska läggas ned på sjöbottnen så att vattenledningen från Iggsjön till Enånger blir komplett. Ledningen ska öka kapaciteten till Enånger och utgöra en reserv om något händer med den nya ledningen från Hudiksvall. Den övergivna kromanläggningen kan dock lägga hinder i vägen, något som länsstyrelsen har uppmärksammat.

– Det finns ju en del förorenade områden och då är vi intresserade av att veta hur sträckningen går så att man inte arbetar i de förorenade områdena, säger Helena Holmberg som är handläggare på länsstyrelsen.

Om provtagningen visar att marken är giftig kan det bli nödvändigt att schakta bort jordmassorna - eller titta på alternativa dragningar. Ledningen ska anslutas till det befintliga nätet några tiotal meter från Iggesund Hårdkroms tomt och ledas väster om kraftverket vid Sågfallet.

Mer läsning

Annons