Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mari Åberg skriver sin släkthistoria

/
  • Mari Åberg.
  • Spåren efter 1800-talets motlutsflottning är inte så många längre. Men i Hybo syns bland annat den grävda kanalen.

Att berätta sina föräldrars historia för barnen fick Mari Åberg att börja skriva. Nu kommer hennes andra roman. Den utspelar sig till stor del i Hälsingland.

Annons

– Mina barn frågade mig: varför är du så annorlunda jämfört med andra mammor? Det fick mig att börja fundera över vad som format mig. Jag vill berätta om mina föräldrar och deras liv.

Mari Åberg föddes i Hudiksvall. Hennes pappa, som härstammade från enkla förhållanden, hade blivit chef för Stocka sågverk. Senare flyttade familjen omkring i landet och Mari tog studenten i Mölnlycke. Nu är Malmö hennes hemmastad. Mari Åberg är sjuksköterska på SOS Alarm men brinner framför allt för berättelserna.

– Jag vill berätta om vanliga människor som man kan identifiera sig med. Jag vill själv bli berörd när jag läser.

Skrivandet fick en extra kick när hon gick till final i Kapitel 1 härom året, en skrivartävling på nätet.

Hennes första bok hette Och kvar stod en röd resväska, och gavs ut på eget förlag för ett år sedan. Romanen fick ett starkt gensvar med positiva recensioner och finns på 250 bibliotek i landet. Den handlar om Maris mamma, som var av fin familj. Katastrofen inträffade den dag pappan blivit änkling och gift om sig med en ung kvinna som bytte ut låsen till huset. Den röda väskan med den 13-åriga flickans kläder stod utanför. Så började vuxenlivet för Hanna.

Boken slutar med att hon träffar en ung man på en dans, Göran.

Den nya romanen, Löftet, berättar Görans historia. Den bygger på Mari Åbergs pappas livsöde, och har hittat till nystartade Lava förlag och kommer ut i dag.

– Det jag skriver är ungefär fem procent sant och 95 procent fantasi. Jag låter till exempel motlutsflottningen i Hybo pågå längre än i verkligheten. Men jag har gjort väldigt mycket research i tidsandan, förklarar hon.

Båda böckerna utspelar sig under mellankrigstiden och början av andra världskriget. Maris pappa växte upp i Hälsingland, arbetade bland annat i skogen. Boken innehåller många både tragiska och spännande händelser och beskriver såväl motlutsflottningen i Hybo som Petsamotrafiken under andra världskriget, där många chaufförer från Hälsingland körde.

Göran har en tuff uppväxt, men har läshuvud. När mamman dör på sjukhuset i Hudiksvall och pappan super ner sig, utauktioneras han och syskonen på olika håll och familjen splittras. Därmed tvingas han bryta sitt löfte till mamma, något som kommer att plåga honom under livet.

Det är den klassiska arbetarlitteraturen som ligger Mari Åberg speciellt varmt om hjärtat och hon berättar stolt att hennes böcker jämförs med romaner av Elsie Johansson, Moa Martinsson och Ivar Lo Johansson med flera.

– Jag har fått ett fantastiskt gensvar och i höst ska jag ut och föreläsa med Bonniermagasinet Books and Dreams tillsammans med Lars Kepler, Jens Lapidus, Viveka Lärn, och Mia Törnblom med flera.

Än är hon inte klar med sin familjehistoria. Hon skriver just nu på den tredje boken, som berättar om Hannas och Görans gemensamma livsöde. Då kommer hon själv in i bilden.

Du som är prenumerant kan läsa ett stycke ur boken här intill.

I dagens Helga-bilaga har du också chansen att få Mari Åbergs bok, fyra exemplar av Löftet finns att lotta ut. Maila till helga@halsingetidningar.se och berätta varför du vill ha boken.

Annons