Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga omhändertas

Andelen ungdomar som tvångsomhändertas eller som får en frivillig placering utanför hemmet blir allt större.

Annons

I Nordanstig är andelen mer än dubbelt så hög som i Sverige generellt. För sena familjeinsatser kan vara en förklaring.

Nästan 4 procent av alla Nordanstigs ungdomar i åldern 13 till 17 år var placerade eller omhändertagna någon gång under 2011. Samma siffra för hela riket är 2,3 procent.

Även i de andra åldersgrupperna ligger Nordanstig högt. Knappt 1 procent av barnen mellan 0-12 år och 2,3 procent av ungdomarna mellan 18 och 20 år fick en placering utanför hemmet under 2011. Genomsnittet för hela Sverige ligger på drygt 0,5 procent respektive 1,7 procent.

- Vi kan framförallt se en ökning av ungdomar som blir placerade på grund av sitt eget beteende. Det kan bero på att vi inte har varit ute i ett tidigt skede. Har man det problematiskt hemma utan att få hjälp så fäster sig problem ofta på en själv, säger Britt Sjöberg, chef för individ- och familjeomsorgen i Nordanstigs kommun.

Antalet ungdomar som tvångsomhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, i Nordanstig ökade från 14 personer 2010 till 23 personer förra året. Under samma tid ökade antalet frivilliga placeringar i kommunen från 5 personer till 21 personer.

Det är ingen större skillnad på vilken vård man får om man blir placerad enligt LVU eller enligt Socialtjänstlagen.

- LVU finns till för de tillfällen då man inte kommer överens, säger Britt Sjöberg.

I Hudiksvall tvångsomhändertogs 25 barn och ungdomar under 2011, vilket är 15 fler än året innan. Även de frivilliga placeringarna ökade från 46 personer 2010 till 85 personer 2011. Men när det gäller andelen ungdomar som får en placering utanför hemmet ligger Hudiksvall fortfarande nära riksgenomsnittet.

Mer läsning

Annons