Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många skadar sig på arbetet

Arbetsplatser i Hudiksvall och Nordanstig har sedan 2010 lämnat in 83 anmälningar om tillbud under arbetstid sedan 2010.

Annons

Arbetsskador och allvarliga tillbud måste anmälas direkt till Arbetsmiljöverket.

– Det är väldigt olika om arbetsgivare anmäler tillbud eller inte till oss. Om man delar in det i branscher så ser vi att vi får in väldigt få anmälningar från byggbranschen, säger Paul Keenan, arbetsmiljöinspektörer. Han tror att det kan bero på okunskap hos arbetsgivaren när en händelse måste anmäldas till Arbetsmiljöverket.

Inom industriverksamhet är det störst risk att skada sig. Truck är den maskin som orsakar flest anmälda arbetsolyckor enligt Arbetsmiljöverket. Mellan 2004 och 2008 ökade olyckor där truckar var inblandade med tio procent i hela landet, sedan 2005 har nio dödsolyckor inträffat där en truck har varit inblandad. På Tjärnviks trä inträffade en dödsolycka med en truck 2011. En kvinna backades på av en truckförare som inte uppmärksammade kvinnan som befann sig inne på området.

Sex anmälningar har gjorts av Iggesunds bruk under den undersökta tidsperioden. Ericsson har lämnat in tre anmälningar om arbetsplatsolyckor och trävaruindustrin i Hassela, Plyfa, har gjort en anmälan. Klämskador, kontakt med hälsofarliga ämnen och fall från högre höjder är vanliga inom industrin.

Även mindre, privata företag måste anmäla allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket. Ofta handlar anmälningarna om att någon i personalen har fått något föremål över sig, fastnat i maskiner i samband med arbete eller ramlat och slagit sig från höga höjder.

– Inom mindre företag kan det i många fall saknas kunskap om vad som gäller, men när de får information så vill de gärna rätta till de brister som finns. Men vi skulle behöva ha mer resurser för att följa upp att det verkligen fungerar i praktiken, säger Rolf Erixon.

Mer läsning

Annons