Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ringde till kvinnojouren

Tre kvinnor med akut hjälpbehov har ringt kvinnojouren Vändpunkten efter jul. Två av händelserna har inträffat under julhelgen.

Annons

– Tre nya kontakter är ganska mycket för en vecka. Vi har haft många samtal med dem, och i ett fall har vi fått hänvisa till annat boende, säger Carina Rådström vid kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall.

Kvinnojourens eget boende var redan upptaget under julhelgen. Alternativet vid akuta situationer blir att försöka få hjälp via kommunen. I det fall som var aktuellt efter jul valde kvinnan att återvända till mannen, berättar Carina Rådström:

– Det resulterade i att den kvinnan har varit i kontakt med oss den här veckan också.

I ett av fallen finns även barn med i relationen, och nu arbetar kvinnojouren med att stötta kvinnorna, som alla har utsatts för fysiskt våld.

– Redan i dag, måndag, har vi tagit kontakt med olika myndigheter, säger Carina Rådström.

Under år 2010 anmäldes 27 300 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I en fjärdedel av fallen är det en närstående som misshandlat kvinnan.

Vanligast är, enligt statistiken, att en bekant – men inte närstående – svarat för misshandeln. Brå påpekar dock att det sannolikt finns ett stort mörkertal när det gäller misshandel där en närstående är gärningsman.

Mer läsning

Annons