Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hoppar av politiska uppdrag

När snart halva mandatperioden passerat har sammanlagt 44 politiker i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner valt att lämna sina politiska uppdrag. Störst andel av avhopparna, nära 60 procent, är män.

Annons

Det har nu gått två år sedan det senaste valet. Lika lång tid är det kvar till nästa. Men långt ifrån alla politiker som fick kommunala uppdrag 2010 i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner är kvar på sina poster.

Sammanlagt handlar det om 44 politiker i de båda kommunerna, som av olika anledningar inte kan eller vill fortsätta att arbeta politiskt.

Vissa har lämnat ett uppdrag, andra flera. I Hudiksvalls kommun rör det sig om 32 avhoppare, men sammanlagt 43 lämnade uppdrag. 22 av dem var ersättare och 21 personer hade ordinarie uppdrag i de kommunala nämnderna, fullmäktige.

De allra flesta har slutat utan att uppge någon orsak. Men bland de som valt att meddela varför de hoppar av, är flytt till annan kommun den vanligaste anledningen. Det gäller inte minst för de yngre, födda på 1980- och 90-talet, som lämnar Hudiksvall för att studera eller jobba på annan ort.

Den näst vanligaste orsaken till avsägelser från förtroendeuppdrag i Hudiksvalls kommun är tidsbrist.

I såväl Hudiksvalls som Nordanstigs kommun är den största andelen av avhopparna män, 18 respektive 7 stycken.

Också i Nordanstig är flytt den vanligaste anledningen till att man valt att lämna de politiska uppdragen. Arbete kommer på en andra plats.

Det är flest socialdemokrater som har avsagt sig sina kommunala uppdrag i Nordanstig, hälften av sammanlagt 12 avhoppare.

I Hudiksvalls kommun är det störst andel av de moderata kommunpolitikerna som lämnat ett eller flera uppdrag, totalt åtta stycken. Därefter kommer miljöpartisterna, där totalt sju personer av olika anledningar lämnat in avskedsansökningar.

Tre personer från Svågadalsnämnden har under mandatperiodens första hälft lämnat sina förtroendeuppdrag.

Svågadalsnämnden är en demokratisk församling där medlemmarna saknar partipolitisk tillhörighet och har i uppdrag att förvalta förskola, skola, äldreomsorg samt kultur och fritid inom Svågadalen.

Mer läsning

Annons