Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma anmäler kränkande behandling

En mellanstadieelev i Hudiksvalls kommun har under flera år upplevt att han trakasserats av skolkamrater. Nu anmäler hans mamma saken till Arbetsmiljöverket.

Annons

I en skrivelse till Lärar- och kulturförvaltningen berättar mamman till pojken om hur sonen under flera års tid upplevt sig kränkande behandlad och trakasserad av både skol- och klasskamrater. Skolan har gjort insatser men mobbningen har fortsatt, enligt mamman.

Många händelser har att göra med att pojken dras med en sjukdom och mamman beskriver ett flertal incidenter där pojken av andra elever blivit knuffad, retad och på andra sätt ansatt på grund av det.

Hon skriver att det är "vardagsmat för flera barn i klassen" att bli utsatt för kränkningar och trakasserier.

Enligt skolans rektor sattes började man jobba på problemen hösten 2010. Hon beskriver att klassen i det skedet var "stökig".

- Relationerna var inte bra, respekt saknades och det kunde finnas grupperingar, säger hon.

En extra lärare sattes in i klassen och man genomförde ett projekt där specialpedagog filmade gruppen och därefter jobbade utefter de positiva händelser man observerade inom gruppen. En konsult som arbetade med respekt och empatifrågor kallades också in.

- Vi har haft samtal med mamman, pojken och andra elever och tidigare i höstas var beskedet att det var mycket bättre i klassen. Men för någon vecka sedan berättade mamman att det hänt saker igen.

Den senaste tidens händelser har diskuterats med de elever det berör och enligt rektorn stämmer vissa av pojkens upplevelser väl överens med vad andra elever säger har hänt, men man har olika uppfattningar om hur allvarlig situationen varit. Andra påståenden om vad som hänt har helt förnekats av de elever det berör.

- Det vissa ser som en liten knuff kan uppfattas av den drabbade som ett slag. Vi måste så klart utgå från pojkens upplevelser, men jag måste som rektor också se till vad de andra barnen säger, säger rektorn.

Mamman till pojken har nu anmält trakasserier och kränkande behandling till arbetsmiljöverket.

Mer läsning

Annons