Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Macheteman ville hugga huvudet av läkare

Den 33-årige mannen har under dagens rättegång berättat om macheteattacken mot en kvinna i Sundsvall.

Annons

Idag inleddes rättegången mot den så kallade machetemannen, den 33-årige man som högg ner en kvinna med en machete och kapade en skolbuss.

Under förmiddagen har tingsrätten tagit upp åtalet som gäller försök till mord mot en kvinna i Sundsvall. Mannen erkände inte försök till mord, men erkände däremot att han gjort sig skyldig till dråpförsök. Det var i mars som 33-åringen gick till attack mot en kvinna på en parkering i Sundsvall, och skadade henne allvarligt med flera hugg med en machete.

33-åringen var besviken på en läkare inom psykiatrin som han ansåg hade svikit honom. Den 15 mars åkte han till Birsta och köpte en halv meter lång machete för att hugga huvudet av läkaren. Därefter stod han på parkeringen utanför psykiatrin och väntade på att läkaren skulle dyka upp. Efter flera timmars väntande gav han upp och åkte istället iväg till en parkering i närheten. Där fick han en impuls och försökte döda en kvinna med macheten. I tingsrätten berättade mannen att han ville skada eller döda någon.

Vid åtalspunkten om olaga hot, mot den kollega som försökte hjälpa den attackerade kvinnan, gjorde mannen inget erkännande med anledning av att han inte minns vad som hände.

Kvinnan som attackerades blev allvarligt skadad och kommer till viss del att få bestående men. Ett av huggen träffade kvinnans vänstra öga, och hon har i princip förlorat synen på det ögat.
Kvinnan har också problem med smärta i benen då hon rör sig och hon lider av posttraumatiskt stressyndrom.

Rättegången kommer att pågå under tre dagar. Tisdagen kommer att ägnas åt åtalet för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik, djurplågeri och våld mot tjänsteman. Det handlar om att mannen kapade en skolbuss i Nordanstig och knivskar en hund. Polisen tvingades avlossa ett varningsskott innan de kunde gripa mannen.

Den sista rättegångsdagen är på onsdag, då rätten ska gå igenom mannens personalia. Det blir även slutanföranden från åklagare, advokat och de drabbades målsägandebiträde.

Under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt är inte den 33-årige mannen från Västernorrland på plats. Han deltar via en videolänk.

Vi kommer att fortsätta bevaka rättegången och uppdaterar artikeln under dagen.

Mer läsning

Annons