Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustgasen ska tas bort

/
  • Barnmorskan Kristina Holmsten vid Hudiksvalls sjukhus visar lustgasapparaten som inom tre år kan vara bortplockad från förlossningsavdelningarna i Gävleborg.

Gävleborg siktar på att bli det första landstinget i Sverige som tar bort lustgasen från förlossningsavdelningarna.

Annons

I Gävleborg finns förlossningsavdelningar i Gävle och Hudiksvall och vid en genomsnittlig förlossning där används 463 liter lustgas. Det ger lika mycket växthusgas som förbränningen av 124 liter diesel.

– Jag är kluven till beslutet. Å ena sidan kan jag känna miljöansvar och jag förstår att man på sikt måste ta bort lustgasen, om man inte kan rena utsläppen. Å andra sidan är det en tydlig genusfråga. Jag tycker att det är cyniskt och hemskt att kvinnor i svår smärta ska vara miljömedvetna, man skulle aldrig ta bort smärtlindring för ett manligt klientel och be dem tänka på miljön, säger Kristina Holmsten, barnmorska vid Hudiksvalls sjukhus.

Hon berättar att det är en väldigt omtyckt smärtlindring som är lätt att hantera och som ger omedelbar effekt. Enligt Ingegerd Lantz, verksamhetschef vid kvinnosjukvården i Gävleborg, tas beslutet för att lustgasen har för många negativa effekter.

– Vi har sett hur farlig lustgasen är för personalen, vissa patientgrupper och för miljön, vilket har framkommit i senare års forskning. Lustgas förstör en procent av ozonlagret per år, det är tio gånger mer än freonet. Kvinnor med B-vitaminbrist kan få skador av lustgas och för personal som går i lustgasen finns det ökad risk för bland annat missfall och demens, säger Ingegerd Lantz som hoppas att lustgasen ska vara utfasad under 2014.

Mer läsning

Annons