Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurades av nätbedragare

/

Michael Matzon har handlat på nätet sedan 1996 och haft goda erfarenheter, men nyligen blev han lurad han vill nu varna andra. Bedragarna är mycket slipade.

Annons

Det var i april förra året som han skulle köpa en mobil i födelsedagspresent till sin fru.

– Jag letade runt och sökte priser och fastnade för en på Blocket, berättar Michael Matzon.

Han berättar att kontakten var trevlig och ringde upp efter mejlväxling.

– Han sa att hans dotter sagt att den var för avancerad för henne. Mannen lämnade ut både sitt personnummer, namn och bankkonto. Allt verkade okej och jag tänkte att det inte var någon fara. Jag skulle bara skicka pengarna till hans Swedbankkonto.

Sedan han skickat pengar ringde mannen upp, sa att pengarna kommit in på kontot och att han skulle skicka mobilen dagen efter.

Någon mobiltelefon kom aldrig. Michael Matzon gjorde efterforskningar på det telefonnummer som uppgetts, men det gick till en helt annan person, vars identitet blivit kapad. När Michael Matzon försökte stoppa överföringen var det för sent.

– Jag gjorde en polisanmälan i Hudiksvall på uppmaning av banken.

Ärendet hamnade så småningom polisen i Göteborg och Michael Matzon förhörde sig om utredningen. Bedragarna hade använt sig av en falsk adress och händelsen visade sig vara en del i en omfattande bedrägerihärva. Många fler hade blivit lurade. Samma mobiltelefon kan ha sålts hundratals gånger.

Trots den trista erfarenheten tänker Michael Matzon inte sluta att handla på nätet. I stället kommer han att använda sig av säkrare verktyg som går ut på att köparen tar emot och godkänner varan innan pengarna betalas till säljaren.

Han uppmanar fler att polisanmäla. Bedragarna tjänar storkovan på att många avstår från anmälan, eftersom de skäms över att ha blivit lurade.

Läs också:

Mer läsning

Annons