Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande äppelår med rätt teknik

/
  • Om man beskär ett träd för hårt kan det bli mindre frukt och mer blad som resultat.
  • Äppelträd behöver näring, vatten, bra jord och mycket sol för att trivas och må bra.
  • Bästa tiden på året att beskära sitt äppelträd är under juli, augusti och september månad.

Trots ett svårt äppelår i stora delar av Skåne ser det lovande ut i Hälsingland. Och det finns många knep för att hjälpa träden att ge ifrån sig sin goda frukt.

Annons

90 procent av Sveriges äpplen kommer från odlare i Skåne, och årets skörd har blivit hårt ansatt av frost i början av säsongen. En tiondel av beräknad mängd tros falla bort i slutändan. Men det ser olika ut i olika delar av landet. I Hälsingland tror trädgårdsmästare Camilla Rasmussen att det kommer att bli ett bra år för äppelträden.

Men för att få en bra skörd krävs också planering och medvetna handlingar. En viktig del är hur och när man beskär träden.

– Bästa tiden på året att beskära sitt äppelträd är just nu, inte under vintern, säger trädgårdsmästaren Camilla Rasmussen

Hon säger att egentligen kan man beskära träden vilken tid på året som helst, men under juli, augusti och september är det som gynnsammast eftersom det finns minst svampar och bakterier i luften. Det är torrt och istället för att trädet blöder ur sig all näring som det kan göra om man beskär det innan det hunnit knoppa, kan trädet stänga igen sig fortare så att näringen blir kvar istället, säger hon.

Mer läsning

Annons