Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalproducerat på systembolaget

/

Bolaget står för leveransen.

Annons

Från och med januari blir det enklare för lokala producenter att avyttra sina alkoholdrycker till systembolaget. Redan nu har man tillträde till hyllorna i de tre närmaste butikerna, men snart kan systemet sköta hela den nationella distributionen.

– I nuläget får tillverkaren själv betala för leveransen till butik. Den kostnaden tar nu Systembolaget över, och det gör vi för att vi ser en tydlig och större efterfrågan från kunderna, som vill ha lokalt och småskaligt tillverkade drycker, säger Lennart Agén, presschef vid Systembolaget.

Biodlaren John Bergström i Trogsta, Forsa, har själv just kunnat provsmaka det mjöd som jästes på hans gård i vintras. Han sålde 900 kilo honung till företaget Mjödhamnen AB, som lät jäsa mjöden på plats.

Nu är det Mjödhamnen som levererar, men Trogsta räknas som produktionsplats.

– De jäste tre olika satser av min honung, och den ska komma ut i början av november, om jag har förstått saken rätt. Det skulle ha kommit tidigare, men de var inte helt nöjda med klarningen då. Men smaken är det inget fel på, det smakar som ett utomordentligt gott vin, förklarar John Bergström.

Mer läsning

Annons