Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuset tog över på Hölick

/
  • Var man än vilade blicken fanns där ett ljust sken, i stugor, på campingen och ner vid det gamla fiskelägret. Hölick var på lördagskvällen ett vackert upplyst samhälle.

Sommarens vindar har smekt oss för sista gången, i alla fall om vi ska tro traditionen. Under lördagens lyskväll sken ljus och marschaller ikapp ute på Hölick.

Annons

Runt hamnen vid det gamla fiskelägret placerades ungefär 100 marschaller ut och tändes en efter en när mörkret trängde sig på. Stugor och husvagnar följde efter, var man än vilade blicken fanns där ett ljust sken. Hölick var på lördagskvällen ett vackert upplyst samhälle.

Lyskväll är en relativt ny tradition i Sverige. Traditionellt firas kvällen sista helgen i augusti och det är ett sätt att ta farväl av sommaren och dessutom njuta av sommaren smak en sista gång. Men en tradition som har historia betydligt längre tillbaka i tiden är ljusgudstjänst.

Gudstjänsten, i Taizéanda, hölls vid åttatiden på kvällen. Det lilla kapellet uppe på kullen var fullt med människor som ville koppla av i stillhet, och njuta av ljuset.

– Många tycker att det är fint att komma ut hit och för oss är det också en avslutning på sommaren här på Hölick, säger prästen Ann-Lousie Åkerlund, som pratade om känslan som kan infinna sig när mörkret och hösten kommer.

– Då kan det vara viktigt att just tända ett ljus, säger hon.

Mer läsning

Annons